Кратко ръководство за настройка на DVR рекордер Dahua

Публикувано от MB Vision 04.02.2016 1 Коментари

В тази статия ще представим част от менюто на ДВР рекордер Дахуа, както и видовете настройки, които можете да направите. Начинът на работа, вида приложими настройки са индивидуални и изцяло зависят от нуждите и спецификата на всеки отделен обект.

 

Достъпа до менюто на всеки ДВР рекордер може да бъде посредством няколко начина:

  1. Чрез директна връзка към компютър/лаптоп с LAN кабел тип „cross”
  2. По локална мрежа, в която са включени двр и компютър
  3. Чрез включен монитор посредством VGA или HDMI

Приложените по-долу в статията снимки на екрана са от вариант достъп до ДВР чрез софтуера за него инсталиран на компютър и локална връзка двр-рутер-компютър.

 

Софтуер за DVR Dahua

 

След като ДВР рекордера е добавен като устройство в софтуера за управление в дясно горе ще видите списък с всички добавени устройства. Избирате рекордера, който искате да настройте – десен бутон и отивате на Настройки.

 

Настройка на ДВР Dahua

 

В новият прозорец се отварят всички менюта на вашият ДВР Dahua. Както е показано в меню General са основните настройки като дата, час, формат на дата. След като сверите (ако има нужда) дата и час, може да преминете на следващата стъпка.

 

Настройка на график на запис на ДВР Dahua

 

Настройката на график (Shedule). Избирайки от падащото меню всяка една от камерите може да задавате в какъв график и при какъв режим съответно да бъде записвана.

 

Настройка на IP за достъп до ДВР Dahua

 

Разбира се за да бъде добавен като устройство в локалната ви мрежа, DVR-а трябва да има собствен адрес (IP). В случаят е видно, че рекордера е в локална мрежа 192.168.0.10, тоест  рутера раздава адреси 192.168.0.100. Това не е при всички рутери, така че ако вашата мрежа е с IP адреси от различен рейндж е нужно именно от това меню да направите необходимата настройка и на адреса на записващото устройство.

 

Как се създава потребител в ДВР Dahua

 

В меню Account (Акаунти) имате възможност създадете отделни потребителски групи, като всяка от тях да има различни права на достъп. Към групите е възможно да добавяте/премахвате потребители. При добавянето на потребител също е въпрос на настройка с какви права на достъп ще е той. По този начин вие лесно може да управлявате достъпа до различни функции на отделните потребители, а в същото време да предпазите системата за видеонаблюдение от неоторизирани промени по настройките.

 

Настройка на DVR Dahua за аларма със снимка на мейл през SMTP сървър

 

В меню Email може да настройте своят двр да ви изпраща снимки при аларма ползвайки SMTP сървър. Как може да бъде извършена тази настройка ще обясним подробно в отделна наша публикация.

 

Настройка на запис на DVR Дахуа при детекция на движение

 

В меню Detect може да настройте режима на запис при движение за всяка от камерите си. Избирайки за коя камера извършвате настройка от менюто най-горе можете да направите нужните корекции за:

  • Време на запис
  • Зона на следене, в която ако бъде засечено движение да се стартира запис
  • Буфер на запис – това е времето, което рекордера константно пази и в случай, че бъде засечено движение пред камерата записът започва. Пример: Предполагаме, че буферното време е 5 секунди. Пред камера 1 в 13:00:00 има движение, двр рекордера реагира, като ползвайки буфера стартира запис от 12:59:55. Тоест записът стартира с 5 секунди назад.

 

Настройка на dvr рекордер Dahua

 

Практична опция, която предлагат DVR рекордерите на Dahua е менюто „Поддръжка“. Както всяка друга техника, колкото и да е качествен, ДВР-а може да „забие“. За да избегнем и минимизираме шанса това да се случи е хубаво устройството да бъде рестартирано от време на време. Вместо да имате подобен ангажимент имате възможност да въведете на какъв интервал (всеки ден, през ден) и в колко часа устройството да извърши рестарт. Така няма да се притеснявате, че рекордера може да е „забил“ и да липсват записи от важен за вас момент или ситуация.

 

Това са на кратко основните настройки, които трябва да бъдат извършени на DVR рекордер Dahua преди да започнете да го ползвате.

1 Коментари

Николай:
10.11.2018, 01:57:27
Отговор

Здравейте!Имам ДВР Дахуа 5106, мрежата в която е свързан няма статичен IP адрес, та въпроса е дали мога да наблюдавам камерите през мобилно устройство.Благодаря за отделеното време

Остави коментар