Какво е варифокален обектив?

Публикувано от MB Vision 25.01.2016 0 Коментари

Камери Dahua с варифокален обектив

В зависимост обстановката и обекта, в който искаме да изградим видеонаблюдение освен всичко останало трябва да изберем и типа обектив на камерата.

Обективите при камерите за видеонаблюдение са два – фиксиран и варифокален. В тази статия ще се спрем на въпроса „Какво е варифокален обектив?“ и какви са неговите предимства.

Варифокален обектив се нарича такъв, които позволява да бъде направена допълнителна настройка на фокус и приближение.

Варифокален обектив на камера за видеонаблюдениеКамерите Dahua са с два типа варифокални обективи – ръчни и моторизирани. Ръчните обективи се настройват, както подсказва името, ръчно от страната на камерата. Камерите с моторизиран обектив позволяват настройка на фокус и приближение през менюто на рекордера. Именно това ги прави много по-лесни за ползване, настройка и предпочитани от инсталаторите. Друго предимство на моторизираният обектив, е че не коства време и усилие корекцията му при промяна на обстановката.

Какви са приложенията на камерите с варифокален обектив?

Със сигурност не може да бъдат изброени, но ще дадем няколко примера, от които да стане ясно.

Най-честото приложение е, когато областта на наблюдение налага монтаж на камерата на отстояние повече от 5-10 метра. Като пример можем да посочим вход/портал, който трябва да бъде наблюдаван и е нужно да се виждат детайли по влизащите или напускащи автомобили. В случай, че камерата не може да бъде монтирана в непосредствена близост до портала, то се налага ползването на такава с варифокален обектив. Така, дори монтирана на отстояние 10-15м, ще можем чрез настройката на фокус и приближение да настройм картината по начин, който ни е необходим.

Често имаме клиенти, които търсят варианти да охраняват личният си автомобил поради зачестили вандалски прояви. В случай, че клиента живее на 3-4 етаж, а автомобила бива паркиран на 10-12м от блока, то той спокойно може да ползва камера с варифокален обектив.

Варифокалните камери за видеонаблюдение намират приложение в обекти с нужда от периметрова охрана, тоест следене на неоторизиран достъп в имота. Такива могат да бъдат училищата, селскостопански сгради и дворове, складове за дърва, складове за търговия.

Остави коментар