Ревю на HD камера Dahua с 1.4MP резолюция, моторизиран обектив и IR до 30м

Публикувано от MB Vision 27.01.2016 0 Коментари

HD камерите до скоро можеха да се намерят на пазара за видеонаблюдение на цени доста по-високи от аналоговите модели. Всичко това бе до момента, в който изборът бе ограничен между аналогова и IP техника. Преди 2 години Dahua представиха на пазара HD-CVI технологията, която определено промени пазара.

 

В това ревю ще се спрем на HD-CVI камера Dahua за външен монтаж, резолюция 1.4MP и моторизиран обектив.

 

Кратки характеристики на 1.4 мегапикселова HDCVI външна камера Dahua HAC-HFW2220R-Z:

 • 1.4 мегапикселова Gen II HD-CVI водоустойчива камера
 • Day&Night
 • 1/2.8 ” CMOS Exmor сензор
 • 1305х1049 ефективни пиксела
 • 25 кад/сек при 1080p, 50кад/сек., при 720p
 • моторизиран обектив 2.7-12мм
 • интелигентно инфрачервено осветление до 30м
 • механичен IR филтър
 • 0.01 Lux в цветен режим
 • 0 Lux (IR on)
 • настройка на обектив и екранно меню по коаксиален кабел
 • 3D-DNR
 • BLC
 • AES
 • AGC
 • за външен монтаж
 • IP66 oт -30С до +60С
 • 12VDC,7.5W

 

С подробните характеристики на 1.3 мегапикселова HDCVI външна камера Dahua HFW2100D можете да се запознаете като свалите напълно безплатно от тук:

Подробни характеристики на Dahua HAC-HFW2100D

 

Камерата е с корпус тип „булет“, което я прави лесна и удобна за монтаж в различни ситуации – на фасада, стена, под козирка. Насочването на камерата става лесно по три оси като настройката е чрез малки винтове в основата на корпуса.

 

И докато коментираме корпуса, то трябва да отбележим, че камерата е сертифицирана по стандарт IP67, което означава, че тя е влаго, прахо и ударо устойчива благодарение на металният корпус, който я предпазва от различните влияния на околната среда.

 

Dahua HAC-HFW2120R-PZ е с инфраред светодиоди позволяващи снимане в нощен режим, при пълен мрак, на разстояния до 30м. При наличие на допълнително осветление със сигурност това разстояние би могло да бъде и повече.

 

HD камерата Dahua е с варифокален обектив. Много пъти сме се спирали на предимствата на този тип обективи и за да не се повтаряме ще кажем само, че именно той я прави подходяща и приложима за различен тип системи за видеонаблюдение. В това число са обекти, в които има нужда инсталатора да има по-голям контрол над картината посредством приближение и настройка на фокуса.

 

Това, което отличава Dahua HAC-HFW2120R-PZ от останалите варифокални камери е факта, че нейният обектив е моторизиран. Този факт оставя в миналото неудобствата при настройка на зоната на наблюдение, трудностите да бъде „уцелен“ фокуса на картината за да се извлече най-доброто от камерата. Да не коментираме, че след всяка корекция на фокус и приближение трябва да се иде до рекордера и да се провери картината. Не е най-удобното и ефикасно, когато сте на 3 метра стълба, нали?

Е, всичко това може да бъде забравено с моторизираният варифокален обектив. Настройката на фокус и приближение се извършва през менюто на ДВР рекордера. Тоест от вас се иска само да настройте нивото на приближение. Камерата е с автоматичен фокус, и както може да видите сами от демо клиповете, то в момента, в който спрете да приближавате фокусът сам се настройва спрямо нивото на зуум.

 

Dahua HAC-HFW2120R-PZ се справя чудесно при различни нива на осветеност (вижте демо клиповете). Качеството на картината е много добро както при дневен режим, така и при смрачаване, а също и вечер при изключителни ниски нива на осветеност.

 

Камерата позволява да и бъдат настроени различни профили на работа. Каква е ползата от това? Да предположим, че монтирате камерата, но картината е твърде светла. Можете да направите допълнителни настройки на осветеност, да ползвате някой от различните режими на работа като WDR. Всичко това може да бъде запазено в отделен профил на работа, да кажем „Дневен режим“. Като отделен профил може да направите различни настройки за тъмната част на денонощието. След това остава само да зададете график, по който камерата да превключва от един профил към друг и тя ще го следва.

 

Ето примери за разликата в картината при изключен:

HD Камера за видеонаблюдение с изключен WDR

 

и съответно включен режим WDR:

HD Камера за видеонаблюдение с включен WDR

 

В заключение можем да кажем следното за  Dahua HAC-HFW2120R-PZ:

 

При цена под  200лв за брой камерата предлага изключителна свобода на настройките, високо качество на картината, свобода на управление на приближение благодарение на моторизираният обектив. Качеството на картината е отлично в следствие автоматичният фокус на камерата.

 

Камерата за наблюдение Dahua HAC-HFW2120R-PZ се представя еднакво добре както в дневен, така и в нощен режим при ниски нива на осветеност.

Остави коментар